Są małe, czerwone, pełne witamin i smakują wyśmienicie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je w wersji surowej, na przykład z dodatkiem bitej śmietany lub musu czekoladowego, albo po prostu raczyć się owocami prosto z krzewu. Jednak nieubłaganie zbliża się ten czas w roku, gdy sięgać będziemy do naszych domowych piwniczek, aby w środku zimy wskrzesić w sobie smaki lata. Co można zrobić z malin? Można je przygotowywać tak naprawdę na różne sposoby, np. tworząc przetwory. W tym artykule przedstawimy kilka sposobów na to, co zrobić z malinami, by cieszyć się ich aromatycznym smakiem przez cały rok.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie wartości odżywcze mają maliny
- co można zrobić z malin
- jak zrobić dżem z malin
- jak zrobić nalewkę z malin
Zobacz także: Maliny w ogrodzie — sadzenie, podlewanie i przycinanie
Kilka słów o malinach
Maliny to nie tylko wyborny smak. Każdy mały owoc to istna bomba witaminowa, a zatem prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Dominują tutaj zdecydowanie witaminy z grupy B, niezastąpione przy regulacji systemu odpornościowego i nerwowego, ale znajdziemy także zdrową witaminę C i naturalny antyoksydant, jakim jest witamina E.
Maliny to także duże pokłady kwasu foliowego, potasu, wapniu, fosforu, magnezu oraz żelaza. Decydując się zatem na przetwory z malin, zapewniamy sobie duży zastrzyk energii i witamin, szczególnie potrzebny podczas zimowych miesięcy.
Przetwory z malin — dżemy i konfitury
Co zrobić z malinami? Najbardziej oczywisty jest dżem. Nie ma większego problemu, aby przygotować go domowym sposobem. Jak to zrobić najprościej?
Zanim zaczniemy, należy wysterylizować słoiki — chcemy, aby nasze maliny dochodziły w przyjaznym środowisku! Połowę malin należy przełożyć do rondelka i dodać sok z cytryny. Rozgnieść je następnie na miazgę i pozostawić do gotowania na 5 minut. Ugotowane owoce przecedzić nad sitkiem tak, aby został tylko miąższ i sok (bez nasion). To, co uzyskamy, trzeba teraz wymieszać z cukrem i dodać pozostałe, całe maliny, które zapewnią odpowiednią gęstość dżemowi. Całość znowu wędruje na ogień.
Kiedy po około pół godziny syrop zgęstnieje, można już sprawdzić gęstość dżemu malinowego. Wylewamy w tym celu kroplę na zmrożony talerzyk i odstawiamy na 1 minutę do lodówki. Jeżeli po przejechaniu palcem zmrożony dżem się pomarszczy to… jesteśmy w domu! Dżem po kilku minutach studzenia można przelewać do przygotowanych wcześniej słoików. Można je później jeszcze pasteryzować w garnku z wrzątkiem.

Jeżeli chodzi i o konfitury z malin, sposób przygotowania może być bardzo podobny. Jedyna różnica jest taka, że dodajemy więcej cukru. O ile w przypadku dżemu jest to około 60 gramów na 1 kilogram owoców, tutaj stosuje się ilości oscylujące w granicach nawet 1 kilograma cukru na kilogram malin. Używa się też większej ilości samych owoców.
Nalewka z malin
No i wreszcie coś dla bardziej dorosłych smakoszy. Jeżeli chodzi o to, co można zrobić z malin, nie można zapomnieć o smakowitych nalewkach. Również w tym wypadku przygotowanie takiego napitku nie jest szczególnie skomplikowane. Tak naprawdę wystarczą trzy składniki, a co warto dodać, ta receptura posiada cezurę przedwojenną. Tak nalewki przygotowywali nasi pradziadowie!
Przygotować należy 1 kilogram świeżych malin, 1000 ml wódki i 400 gramów zwykłego cukru. W 2,5 litrowy słój wsypujemy owoce i dolewamy około 800 ml alkoholu — ciągle mieszamy. Zakręcony słoik zostawiamy na 7 dni, przy czym codziennie należy zamieszać zawartością. Po tygodniu przelewamy przez sitko do mniejszego słoika, a do malin, które pozostały w dużym pojemniku wlewamy pozostałość wódki i dosypujemy cukier. Mieszamy raz jeszcze i pozostawiamy na jeszcze kilka dni. To, co zostanie, znów przepuszczamy przez sitko i wlewamy do mniejszego słoika z kilka dni temu zlaną już nalewką. Tak przygotowany napój można butelkować i po kilku miesiącach cieszyć się wybornym smakiem. No to smacznego!
Zobacz także: Rodzaje diet – jak wybrać dietę dla siebie?